Despre noi Închiriază point Calendar Restaurant & bar Ro En
Despre noi Închiriază point Calendar Restaurant & bar
nova Producţii Point Noutăţi contact Ro En

Stelarc - Conferință

Inadequate/Ambivalent/Indifferent: The Cadaver, the Comatose & the Chimera

Stelarc - Conferință

Point // 20.04.2018 // 21:00 - 22:30

Trăim într-o eră a corpurilor aflate într-un proces continuu de transformare, stimulat de tehnologie, unde fizicalitatea devine fantomatică și fuziunea parțială sau totală cu sistemele cibernetice, o necesitate. Corpul se poate manifesta în exteriorul său, externalizându-și simțurile și acțiunile către alți oameni, aflați în alte locuri.  Cei morți, cei aproape morți, cei care nu s-au născut încă și cei care trăiesc parțial există simultan. Corpurile conservate prin criogenie așteaptă re-animarea într-un viitor imaginat. Corpul traumatizat „locuiește” în spații care proliferează anxietatea și ambivalența și trebuie să rămână indiferent, deschis posibilităților. El devine o himeră contemporană făcută din carne, metale și cod.  A fi „om” poate va însemna curând tocmai a nu mai fi om deloc.

Arhitecturi anatomice alternative, viitoruri contestabile. Trupul nu mai este doar un obiect al dorinței, ci mai degrabă un obiect care necesită reproiectare.

În prezentarea sa din cadrul festivalului, Stelarc explorează aceste idei, discutându-le din perspectiva propriilor proiecte dezvoltate în acest spațiu polemic, cum ar fi urechea construită în brațul său stâng, augmentată electronic și conectată la internet, sculptura inserată în propriul corp, sau performance-urile sale în care corpul artistului este suspendat sau extins prin diverse mecanisme robotice.


BIO

Stelarc este un pionier al augmentării corporale prin intermediul tehnologiei, dezvoltând încă din anii ‘70 lucrări care cercetează extinderea capacităților corpului uman și reproiectarea sa sub forma unor arhitecturi anatomice alternative.  Și-a adăugat chirurgical o ureche în brațul stâng care va putea transmite prin internet sunetele percepute, a dezvoltat o lucrare site-specific în propriul corp - o sculptură dinamică inserată în stomac și a susținut performance-uri cu extensii corporale robotizate ca Exoskeleton sau Third Arm. Stelarc este în prezent cercetător emerit la School of Media, Creative Arts and Social Inquiry, Curtin University, iar în trecut a desfășurat o intensă activitate academică în Europa și America. Printre distincțiile primite se numără premiul Ars Electronica „Hybrid Art” și Australia Council’s Emerging and Experimental Arts Award. Lucrările artistului sunt expuse permanent la Scott Livesey Galleries, în Melbourne.
Termeni și condițiiPolitică cookiesPolitică de confidențialitate