Noutăți pe scena POINT – două premiere și o mulțime de alte evenimente culturale
Toamna aceasta, la POINT, ridicăm cortina pentru șase spectacole de teatru-producții proprii, dintre care două premiere, alături de alte câteva spectacole invitate în cadrul programului ȘNUR. De asemenea, vom găzdui o mulțime de evenimente culturale, de la concerte de jazz și festivaluri de film, până la conferințe, workshopuri și târguri de design.
Pe 1 septembrie vă recomandăm să fiți neapărat în sală, la premiera My Arm. Textul lui Tim Crouch, regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu și performance-ul lui Vlad Udrescu vor opera asupra subconștientului și vă vor oferi ocazia să vă încredeți în sugestie și auto-sugestie. Un one-man show care nu se adresează retinei, ci imaginației, care nu poate exista decât în fața spectatorilor ce devin parte din reprezentații.
La finalul lunii septembrie la POINT încă va mai fi vară. Vara în care mama a avut ochii verzi. Un spectacol de teatru-instalație performativă, bazat pe romanul omonim de Tatiana Țîbuleac și conceptul Nicoletei Lefter, în care participanții sunt confruntați cu lupta unui adolescent pentru acceptarea propriei identități și furia lui devastatoare, ce vor fi topite de o iubire copleșitoare pentru mama sa muribundă. Caruselul emoțional va fi reprezentat atât vizual, prin videoproiecții care scot la suprafață lumea interioară a adolescentului, cât și audio, în manieră confesională, prin căști. Fiecărui spectactor adolescentul Aleksy îi va șopti în căști “semne ale inimii” greu de rostit cu voce tare.
Menajeria de sticlă este un alt prilej de a călători pe dinăuntru și prin timp. Pe 6 septembrie pornim împreună pe un drum spre înapoi, ce oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut. Ca o maşină a timpului care deschide o cale spre acceptare, pavată de frică, blocaj şi neputinţă. Este o căutare şi în acelaşi timp o confruntare. Niciunul dintre personaje nu poate exista fără celălalt dar în acelaşi timp, fiecare cere „acel ceva mereu amânat şi mereu aşteptat pentru care trăim”.
Pe 12 septembrie ne reîntâlnim cu Florin Piersic Jr. și ale sale O mie de motive. Un spectacol interactiv, ce se joacă mereu cu casa închisă, despre cât suntem dispuși să facem pentru cei pe care îi iubim, despre depresie, despre fericire, despre lucruri mărunte și gesturi mărețe. Recomandat celor care nu se tem să se deschidă, să se expună, să lăcrimeze, să râdă cu toată inima.
Bun de export, spectacol mai actual ca niciodată, selectat în Festivalul Național de Teatru 2018, va aduce în septembrie, pe scena POINT, o mulțime de întrebări despre cum e să trăiești departe de casă. După colectarea a peste o sută de povești reale despre emigrare, Bun de Export a devenit un spectacol despre acele decizii care ne schimbă viața și despre cum reușim să trăim cu ele.
Birdville, spectacol de dans intermedia, în regia Simonei Deaconescu, a avut premiera la POINT în primăvara lui 2018. Impregnat de tehnologie, Birdville ilustrează un oraș virtual utopic, populat de oameni hibridizați, îmbrăcați cu corpuri augmentate, care trăiesc într-o lume generată numeric. Fiecare mișcare a lor dă naștere unui algoritm vizual și sonor, care se modifică în timp real. Cuvintele și sunetele celor patru performeri rămân suspendate în spațiu și timp, într-un loop infinit și un teritoriu al emoțiilor incerte.
Printre producțiile proprii și alte evenimente culturale, POINT face loc cu generozitate unor spectacole independente, invitate în cadrul programului ȘNUR. Din septembrie până la final de an, pe scena din Eremia Grigorescu nr. 10 vor ajunge Amalia respiră adânc, „Expoziția”, Plecarea pe loc, „Homo Americanus”, „Colibri”, „Bătălii reci și elefanți”, „Îngrijitorul” și o mulțime de alte piese pe care e musai să le prindeți la POINT, fiindcă vor fi jucate doar o dată.
Cu zvâc și bucurie menținem un program cultural coerent și consistent ce susține promisiunea de a interveni benefic în societate și a fi promotor al inițiativelor artistice și educaționale. Ne-am propus să încurajăm activ publicul în explorarea tuturor dimensiunilor artelor performative, așa că vom continua să aducem mai aproape ocazii de a experimenta artele din unghiuri noi, diferite, uneori incomode, pentru o mai bună interpretare a realități(lor).
Ne vedem la POINT!