Patru fiice

  • [proiecție film]

Regia: Kaouther Ben Hania
Distribuția: Olfa Hamrouni, Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui
Limba: Arabă
Durata: 107 minute
Lansare în România: 12 ianuarie 2024
2023, Franța, Arabia Saudită, Germania, Tunisia

O experiență cinematografică intimă, o docudramă care a câștigat în 2023 premiul pentru Cel mai bun documentar la Cannes și care apare acum în pariurile pentru Oscar.  Four Daughters spune povestea Olfei, o femeie din Tunis, care a crescut patru fete: Ghofrane, Rahma, Eya și Tayssir.

După ce Primăvara Arabă a dus la înlăturarea dictatorului tunisian în 2011, fundamentalismul islamic a crescut în țară. Fiicele mai mari ale Olfei – adolescentele Ghofrane și Rahma - au fost cuprinse de fervoarea religioasă și au dispărut în 2015. S-au alăturat ISIS în Libia și s-au căsătorit cu lideri militanti.  Sau, cum spune Olfa, „le-a înghițit lupul”.

Cazul a atras atenția în Tunisia și în alte părți ale lumii (nu în ultimul rând din cauza frumuseții fiicelor Olfei). „Olfa a dat interviuri la TV și radio pentru a spune povestea fiicelor ei. Am auzit un interviu și mi-am spus: „Vreau să fac un film despre asta””, își amintește Ben Hania. „Am contactat-o pe jurnalistă și mi-a dat numărul ei. A fost ca un impuls.”

Așa începe povestea „Four Daughters”. În apartamentul Olfei, unde regizoarea Kaouther Ben Hania invită actrițe profesioniste să între în familie și creează o experiență cinematografică unică, ridicând vălul de peste poveștile de viață ale Olfei și ale fiicelor ei.

Filmul este o călătorie intimă despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale, feminitate, familie și iubire, care va pune la îndoială însăși fundamentele societăților noastre.

Premii:

  • L'Oeil d'Or (Cel mai bun documentar), Cannes Film Festival 2023
  • Best Documentary, Gotham Awards 2023
  • Best Feature, Red Sea Film Festival 2023
  • Nominalizare Best Doumentary, Spirit Awards 2024
  • Nominalizare Best Documentary, European Film Awards 2023